AWTJ feestelijk van start

awtj

De Academische Werkplaats Transformatie Jeugd Utrecht (AWTJ Utrecht) is op 14 juni 2016 van start gegaan. Meer dan 120 deelnemers uit de regio hebben deze middag kennis gemaakt met de tien deelnemende partijen van de Academische Werkplaats. Deze partijen werken samen om de transformatie in Utrecht tot een succes te maken, zodat alle jongeren in Utrecht de zorg en hulp krijgen die aansluit bij wat zij nodig hebben.

Stimuleren en faciliteren
In de AWTJ Utrecht slaan praktijkorganisaties, beleidsmakers, onderwijsorganisaties en onderzoekers de handen ineen. Zij leggen de nadruk op de eigen kracht van gezinnen, aangevuld met hulp van buurtteams of zorgprofessionals. De AWTJ Utrecht stimuleert en faciliteert het ontsluiten en het ontwikkelen van kennis en doet dit in samenwerking met ouders en jeugdigen.

Enthousiaste deelnemers
Marenne van Kempen, bestuurder van Lokalis, vertelde meer over het ontwikkelen van generalistische basishulp als nieuw vak en op welke wijze de AWTJ Utrecht haar organisatie helpt bij deze ontwikkeling.
Wethouder Victor Everhardt reageerde enthousiast op het werk van de Academische Werkplaats. “Kinderen staan centraal in Utrecht en we willen graag dat de hulp die we hen bieden goed bij ze past. Daarom hebben we kennis en onderzoek nodig om professionals in de jeugdhulp hun werk het beste te laten doen. Ik ben dan ook heel blij dat deze Academische Werkplaats beleid, onderzoek en praktijk combineert en antwoord zoekt op vragen uit de praktijk.”

De projectleiders vertelden over hun projecten en de activiteiten van de Academische Werkplaats. Zo lieten zij zien hoe zij in de stad de transformatie van de jeugdhulp met kennis ondersteunen. De hoge ambities hierin werden door Esther Alblas, projectleider bij Lokalis, treffend geïllustreerd met de quote van Loesje: ‘Ambitie? Nou gewoon, alles’.

De stem van jongeren
Ook de aanwezige jongeren lieten van zich horen. Ze vroegen de wethouder onder andere hoe hij om wil gaan met multiculturele gezinnen en ervoor gaat zorgen dat de kinderen van nu hulp krijgen om goede ouders te zijn in de toekomst.

Dit artikel staat ook op de site van de gemeente

Meer weten over AWTJ ?