Hoofdpunten beleidsplan:
Don Bosco Spirit is voor en door jongeren. Wij onderscheiden ons doordat jongeren met een kwetsbare achtergrond uit Utrecht zelf de touwtjes in handen nemen. Hoe verschillend wij ook zijn. Wij hebben samen 1 doel: de situatie van jongeren in een kwetsbare positie te verbeteren. Een van onze projecten het jongerenplatform U-2B Heard! geldt als een landelijk voorbeeld op het gebied van jongerenparticipatie. In 2022 zal onder andere de nadruk liggen op de volgende terreinen:
- Belangenbehartiging
Het jongerenplatform U-2B Heard! zet zich hard in op het gebied van jongerenparticipatie. Jongeren geven gevraagd en ongevraagd advies aan (zorg)instellingen, gemeente Utrecht en landelijke overheid. Het streven is om jaarlijks minstens 650 keer advies te geven. Wij hebben de ruimte om in te springen op actualiteiten en waar nodig met actuele casuïstiek. Daarnaast vinden wij de volgende thema’s de komende tijd extra belangrijk:
- De gevolgen van de coronacrisis: Welke problemen geeft de coronacrisis en wat zijn de mogelijke oplossingen? Wij zien achterstanden op school en meer mentale problemen. Wij willen inzoomen op hoe we hiermee om moeten gaan;
- 18-/18+ problematiek in de zorg: Hoe geef je de overgang vanuit jeugdzorg naar meerderjarigheid vorm? Dit gaat al jaren niet zoals wij dat wensen voor andere jongeren, daarom zetten wij ons hier graag extra op in;
- Wonen: Wat zijn in de vastgelopen woningmarkt creatieve oplossingen om jongeren in kwetsbare situaties te huisvesten? Daarom zetten wij ons hier graag voor in. Wie kunnen immers beter adviezen geven dan jongeren die vanuit eigen ervaring weten wat jongeren nodig hebben, plus wat werkt wel en juist niet.
Wij vinden het belangrijk dat wij goed beslagen ten ijs komen. Daarom bieden wij naast het weer (her)vinden van een dagritme en meedoen in de maatschappij ook trainingen aan. Wij jongeren ondersteunen elkaar en worden ondersteund volgens de preventief pedagogische aanpak van de Don Bosco methodiek.
- Onafhankelijke cliëntondersteuning
Jongeren die vastlopen in de hulpverlening kunnen bij ons terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Wij denken mee over oplossingen en bemiddelen waar nodig.
- Schuldhulpverlening
Wij, jongeren, helpen jongeren met geldproblemen. Samen ordenen we de administratie. Tijdens een aantal ontmoetingen openen we samen de post, maken we een overzicht van alle openstaande rekeningen, zetten we de inkomsten en uitgaven op een rijtje én nemen we contact op met schuldeisers. Als het nodig is, zoeken we contact met een professional die de jongere hierna verder kan helpen met het aflossen van schulden.
In 2022 zal het aantal spreekuren uitgebreid gaan worden.