Werkt IJslands preventiemodel ook in Nederland?

Wajong harmoniseren? Ja, maar mét perspectief!
24 oktober 2019
Aantal jongeren in jeugdzorg voor vijfde jaar op rij gestegen
31 oktober 2019

Dankzij het IJslands preventiemodel, twintig jaar geleden geïntroduceerd, is het alcohol- en middelengebruik onder de IJslandse jeugd sterk gedaald. Nieuwsuur besteedde op 18 oktober aandacht aan het model, met de vraag of deze aanpak ook in Nederland kan werken.

IJslandse jongeren waren twintig jaar geleden grootverbruikers van drank, sigaretten en drugs. Sinds de introductie van het IJslands preventiemodel is het alcohol- en middelengebruik sterk gedaald en behoort de IJslandse jeugd tot de minst gebruikende jongeren in Europa.

Om te kijken of en hoe het model ook in Nederland ingezet kan worden, hebben het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met het Icelandic Centre for Social Research and Analysis (ICSRA) een beleidsvormend leertraject opgezet. Samen met Amersfoort, Hardenberg, het samenwerkingsverband Kempengemeenten, Súdwest-Fryslân, Texel en Urk wordt dit tussen 2018 en 2021 uitgevoerd.

‘Ouders zijn een belangrijke beschermende factor in het leven van jongeren’, vertelt Iryna Batyreva van het NJi. ‘Uit onderzoeken in IJsland blijkt dat grenzen stellen door ouders beschermend werkt en het risico op alcohol- en middelengebruik door minderjarigen verkleint. Het is daarbij belangrijk om ouders vanuit de gemeente te ondersteunen met informatie, trainingen en onderlinge verbinding.’

Bron: NJI

Comments are closed.

Open chat